Darázsfertőzés tünetei és darázsirtás ősszel


Darázsfertőzés tünetei és darázsirtás ősszel

A darazsak és a darázsfészek ősszel okoznak leginkább gondot. Több embert csípnek meg és ősszel sokkal tovább tart a csípések kezelése is. Ősszel a dolgozók darazsaknak ugyanis több idejük marad a táplálék keresésre, ami viszont sokkal gyakoribb kapcsolatba hozza őket az emberekkel.

Ha úgy tűnik, hogy ősszel több darázs van az ingatlanunk környékén, több oka is lehet a populáció növekedésének. A közeli fészkek folyamatosan nőnek a nyár folyamán, és az ősz beköszöntével új kifejlett darazsak hagyják el otthonaikat, hogy élelmet és helyet keressenek új kolóniák létrehozásához. Minél nagyobb a fészek, annál több a darazsak száma, és annál nagyobb az esélye, hogy növekedést észlelünk otthonunk körül. Ez az oka annak, hogy sok szakember ösztönzi a darázskirálynő megölését, mert ez megakadályozza, hogy újabb fészket építsenek.

A megnövekedett darázs kolóniákkal a darázsirtás rendkívül veszélyes feladat is lehet. A legtöbb darázs agresszív ragadozó jellemet vesz fel, ahogy megbolygatjuk a fészkét, ezért a nagyobb darázsfészkek esetén érdemes profikat megbízni a darázsirtás feladatával.

Mivel a darazsak élelmet keresnek a lakóhelyünk közelében, például a kertben, ez annak a jele lehet, hogy a közelben fészkelnek. Miközben otthonunk téliesítésére teszünk lépéseket, ellenőrizzük az ereszcsatornák alsó részét, az ereszeket, a tetőcserép alatt, hogy megbizonyosodjunk arról nincsenek eldugott darázsfészkek a ház körül. A darazsak nem építenek fészket ősszel, a meglévő fészkek azonban lelóghatnak egy fadarabról vagy két gerenda között. Ha fészket találunk, érdemes felkeresni profikat, hiszen a darázsirtás házilag akár életveszélyes is lehet.

Ahogy az időjárás hidegebbé válik, a darázskolónia táplálékforrásai elkezdenek kihalni. A darazsak gyümölcsöket, nektárt és rovarokat esznek.

Ezek az ételek ősszel kevésbé hozzáférhetők, ami arra késztetheti az otthonunk közelében élő darazsakat, hogy agresszívebben viselkedjenek fészkük vagy táplálékforrásaik körül.

Természetesen a darazsakon kívül több kártevő is megkeserítheti a mindennapjainkat, de a legtöbb kártevő fertőzés megszüntetésére többféle szolgáltatás is rendelkezésünkre áll. Ahogy a darázsirtás, úgy a patkányirtás vagy a rovarirtás is profik által (is) gyorsan és hatékonyan elvégzett feladat.