Patkányirtás nyáron? Rágcsáló fertőzések a forróságban


Patkányirtás nyáron? Rágcsáló fertőzések a forróságban

Hacsak nincs kedvtelésből tartott patkányunk otthon, valószínűleg nem akarunk egyet a lakás közelébe. A legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy a patkányok számos olyan betegség hordozói, amelyeket átvihetnek az emberre – ezek közül egyesek akár halálosak is lehetnek. Ha ez nem lenne elég rossz, a patkányok fogai folyamatosan nőnek. Nem ritka, hogy a patkányok átrágják a puha fémet, az elektromos vezetékeket és még sok minden mást. Nem meglepő, hogy a fogak rágására és csiszolására való vágyukkal komoly károkat okozhatnak egy otthonban és annak tartalmában. Még az autókat is tönkretehetik, ha átrágják a motor vezetékeit. Ezek rágcsálók az emberre is veszélyesek lehetnek, a patkányharapás kifejezetten káros az egészségre, mivel temérdek kórokozót terjesztenek a patkányok. A patkány fertőzöttség, bármilyen más rágcsálóhoz hasonlóan roppant idegesítő és sok fejfájást okozó probléma lehet.

Amikor a nyári kártevőkről van szó, a legtöbb embernek olyan rovarok jutnak eszébe, mint a hangyák, legyek, csótányok és szúnyogok, holott az egerek és a patkányok is komoly veszélyt jelentenek a háztulajdonosokra a nyári hónapokban. A rágcsálók nem csak téli és őszi kártevők, de kihasználják a menedéket, a vizet és az élelmet, amelyet otthonunk biztosít számukra egész évben. Ne hagyjuk, hogy ezek a rágcsálók tönkretegyék a nyári napjainkat. Ha nem tudtuk elkerülni a patkány fertőződést, akkor persze különböző patkányirtás megoldások állnak rendelkezésre, kezdve az otthon használható patkányirtó szerek széles körétől egészen a problémásabb esetekben kirendelhető profi patkányirtás szolgáltatás bezárultáig.

Persze a patkányirtás egy kellemetlen munka, ennél sokkal jobb megoldás, ha megpróbáljuk megelőzni, akkor még azelőtt elpusztul a betolakodó patkány, hogy beérkezne a házba.

  • Igyekezzünk eltömíteni otthonunk alapjain található repedéseket vagy réseket.
  • Fedjük le kéményeinket szorosan záródó sapkákkal
  • Vágjuk le a benőtt fákat otthonunktól távol
  • Rendszeresen távolítsuk el otthonunkból a szemetet
  • Minden étkezés után azonnal mosogassunk el
  • A szemeteseket tartsuk kint, vagy néhány méter távolságra otthonunktól
  • Tartsuk tisztán pincénket és tárolóhelyeinket a rendetlenségtől
  • Javítsuk meg a tetővonalon található lyukakat vagy hézagokat

Ha azt gondoljuk, hogy a patkányok szeretnek nyáron kint élni, és nem jönnek be az otthonokba, akkor hatalmasat tévedünk. Hazánkban a klímaváltozás hatására a hőmérséklet rendkívül felmelegedhet, és rágcsálókat csalhat be klímás otthonunkba, menedéket és védelmet nyújtva a hőség ellen. Amint bejutnak, a patkányok elkezdik fészkeiket mászóterekben és pincékben rakni, amelyek nyáron tökéletes otthont jelentenek ezeknek a szőrös lényeknek.

A patkányokon kívül van még néhány kártevő, ami megkeserítheti a kellemes nyári hétköznapjainkat. A darazsak és az ágyi poloskák is olyan kártevők, amik különösen idegesítőek tudnak lenni. Darázsirtás házilag és szakemberek bevonásával is elvégezhető, ahogy az ágyi poloska irtás is. A kisebb fertőzések bontás nélkül, egyszerű mikrokapszulázott hatóanyagú szerek segítségével is megszüntethetőek.