A Salgó polc története és típusai


A Salgó polc története és típusai

Egy házban és egy üzletben is, a hely az egyik dolog, amiből soha sehol nincs elég és mindig szeretnénk belőle többet. Akár letisztult vonalakra, akár szervezett káoszra vágyunk, mindig lesz még egy polc vagy szekrény, aminek tudnánk helyet találni.

A salgó polc egy ilyen polc, de több polcot összeszerelve, mindenféle eszköz nélkül, csavarmentes salgó polc tucatjaival egy egész polcrendszert össze lehet szerelni. A salgó polc ugyanis nemcsak a házakba, lakásokba népszerű hatékony helykihasználó megoldás, hanem raktári állvány megoldásokban is bővelkedik. A Magyarországon nagyon népszerű rendszer, a salgó polc méretek tekintetében változatos, remekül egyedi méretre szabható. A polcrendszer perforált profilokból, polcokból, talplemezekből és az ezeket összetartó csavarokból, saroklemezekből és kapcsokból áll.

A Salgó polcrendszer az 1950-es évekig megy vissza, a Salgótarjáni Acélgyár ekkor vásárolta ugyanis meg a licensz jogot az Angol Dexiontól. Miután megtörtént a tranzakció és átvették a gyártástechnológiát a termékek márkaneve Dexion-Salgóra változott. Azóta a Dexion kikopott a márkából és ma már csak Salgó néven emlegetjük a polcrendszereket. Az 1990-es évek elején festetten és colos méretezésben volt elérhető, aztán a piaci igényekhez alkalmazkodva a 2000-es évek elején megjelent a metrikus méretezés és később a horganyzott kivitel is. A polcrendszer népszerűsége miatt egyre többen próbálják meg átvenni a Salgó márka tulajdonságait, de fontos tudni, hogy a Salgó márka álványrendszerei horganyzott krómok és porszórtak.

Mind a csavaros, mind pedig a csavarmentes salgó polcok rendkívül nagy teherbírással rendelkeznek. A csavarmentes polc nemrégi innovációknak köszönhetően a csavarmentes polcrendszer az elődjénél sokkal strapabíróbb és terhelhetőbb. Az újabb modell, a csavarmentes polcok egyenletes megoszló terhelés esetén akár 130-640 kilogrammig is terhelhetőek. A Salgó polcok felállítása egyébként rendkívül egyszerű, nem igényel semmilyen különleges szaktudást és néhány perc alatt összeállíthatóak egész polcrendszerek.