Mikor jó a 3 és 4 collos búvárszivattyú?


Mikor jó a 3 és 4 collos búvárszivattyú?

Az otthoni vízellátásnak és a kútból történő vízszivattyúzásnak számos tényezője van, amelyek befolyásolják a megfelelő búvárszivattyú kiválasztását. A 3 collos és 4 collos búvárszivattyúk, nemcsak a búvárszivattyú árak tekintetében különböznek, hanem más paramétereik is eltéréseket mutathatnak.

A 3 collos búvár vízszivattyú keskeny kialakítása miatt ideális 90 mm-es átmérőjű béléscsövekbe. Ezek a szivattyúk általában 75-76 mm átmérőjűek, és ideálisak olyan kutakhoz, ahol a homoktartalom nem haladja meg a 50g/m3-t. Tipikusan 125 mm-es átmérőjű kutakban használják, ahol az olcsóbb kivitelezés vagy nehezen fúrható kőzet miatt szűk tér áll rendelkezésre.

Mikor érdemes 3 collos búvárszivattyút választani?

  • Kisebb homoktartalom esetén (legfeljebb 50g/m3)
  • Szűk kútátmérő (125 mm alatti)
  • Alacsonyabb vízhozamú kutakhoz.
  • Ha a költségvetés szűkös, és elfogadható a korlátozott teljesítmény.

A PST szivattyúk olyan 3 collos változatok, amelyek kimagasló teljesítményt nyújtanak, felérve a 4 collos testvéreikhez. Bár magasabb az áruk, a 800g/m3 homoktűrés, 140 méter emelőmagasság és 40-90 literes vízszállítás garantálja a megbízható és hatékony működést. A gyártói 2 éves garancia és a folyamatos üzemi terhelésre tervezett motorok bizalmat ébresztenek.

Vannak esetek, amikor a 4 collos búvárszivattyúra van szükség. A 4 colos búvárszivattyú magasabb vízszállításra képes, ezért akár 400 liter/perces vízszállítást is el lehet érni vele, gyártótól függően. A 4colos búvárszivattyú jellemzően 125mm átmérőjű kútbéléscsövekbe való.

Hogyan érdemes szivattyút választani?

  • Kútbéléscső átmérő alapján: 90-113 mm esetén 3 collos, 125-150 mm esetén 4 collos
  • Vízmennyiség szerint: a kút vízadó képessége határozza meg a szivattyú hidraulikáját
  • Az üzemi vízszint meghatározza a nyomást és veszteségeket.

Fontos megjegyzés: A 3 collos búvárszivattyúk hosszabbak lehetnek, ezért nagy görbületű kutaknál figyelni kell a megakadásra.

Végül, a búvárszivattyú kiválasztása előtt mindig érdemes szakemberrel konzultálni, különösen akkor, ha a kútban speciális körülmények vagy problémák vannak. A megfelelő szivattyú kiválasztása hozzájárul a hatékony vízellátáshoz és a hosszú élettartamhoz. Természetesen, ha bizonytalanok vagyunk a szivattyú és a hozzá tartozó kiegészítők, mint például az akkumulátor és a szűrő választásában, keressünk fel bátran szakembereket, mint például a Szivattyúvilág munkatársait.